CATALINA GARAU. ARTISTA VISUAL
Palma, 1968.
Em vaig graduar a l'Escola Llotja de Barcelona el 1994, cursant els estudis d’Oficis Artístics en l’especialitat de Pintura a l’Escola Massana de Barcelona. Llicenciada en Arqueologia i Història Antiga per la UB el 1994, des del 2010 estic especialitzada en la gestió i la interpretació del Patrimoni Històric.
D’ençà el 1994 he combinat l'artivitat artística amb l'arqueològica. Els darrers anys he dirigit la gestió tècnica i els treballs d’arqueologia del Castell de Capdepera i realitzat diverses exposicions col·lectives i individuals.
Després d'anys de no mostrar el meu treball visual, d'ençà el 2016 he tornat reprendre l'activitat creativa enfocada a ser mostrada i compartida.
El meu treball com a creativa visual difumina els límits entre art i arqueologia i permet a un –alliberat del rigor científic- reflexionar sobre els aspectes que llança l’altra. Les dues vessants per a mi no estan separades, es complementen i es retroalimenten i flueixen de manera harmònica.
Em vaig formar- i ho segueix fent- em ambdues disciplines, les exerceix a les dues i l’aspecte conceptual del meu treball també és molt semblant en les dues. Diria a més que, gracies a l’art entenc millor l’arqueologia i que gràcies a l’arqueologia el meu treball artístic és més ric i profund.
La meva forma de treballar és sempre a partir de la definició i la investigació dels conceptes i les idees que m’interessa explorar. Un aspecte conceptual molt elaborat que després troba la manera de ser plasmat. Les idees i els temes que m’interessen, i a vegades m’obsessionen, sempre han tengut a veure amb el mateix: la mort, la memòria, el pas del temps, la malaltia, la simbologia, els vincles emocionals que projectam en els objectes, la fugacitat, la transcendència, els espais i les microrealitats individuals..., al cap i a la fi, amb l’ésser humà.
M’interessa també, quan prepar una mostra, treballar específicament per al lloc i l’espai de l’exposició, intent evitar que les peces siguin autònomes i descontextualitzades. Crec que aquesta consideració dona un valor afegit al treball.
A més de dialogar amb l’espai expositiu treball habitualment amb elements provinents del camp de l’arqueologia: els ossos humans, els objectes simbòlics, els grafits històrics, les excavacions o la metodologia arqueològica. I encara que treball amb diferents mitjans, tots ells iguals d’importants, és el dibuix/pintura sobre paper el que preval per sobre tots ells. El traç primitiu i simbòlic realitzat amb qualsevol tècnica es la base de tot.
Entenc l’activitat visual com un procés, una investigació que no s’atura. Pens que els projectes i les exposicions són únicament porcions, una selecció del treball d’un moment determinat, un treball que continua i va molt més enllà de la mostra.
CV
1988-1993
Arts Plàstiques i Oficis Artístics. Escola Massana. Barcelona
1994
Graduat Arts Aplicades i Disseny. Escola Llotja. Barcelona
1991
Beca Fondazione Antonio Ratti. Seminar for Advanced Studies in Drawing, Como, Itàlia
1994
LLicenciatura Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga. Universitat Barcelona
2009-2011
Màster Gestió Cultural especialista en Interpretació de Patrimoni. UOC/UdG/UIB
EXPOSICIONS
INDIVIDUALS
2019
2017
1996
1995
Efímera. Centre Melis Cursach, Capdepera, Mallorca
Deposició Secundària. Museu de Mallorca
El Clam dels feligresos. Pintura-Poesia (Bernat Oliver). Galeria Manzana 50, Palma
Històries dels darrers temps. Antic Convent dels Mínims, Sineu
COL·LECTIVES
2002
2002
1991
...en projecte (VII). Espai Mallorca, Barcelona
...en projecte (VII). Torre de Ses Puntes, Manacor, Mallorca
Església San Francesco, Como, Itàlia
ALTRES PROJECTES I COL·LABORACIONS
2008
2006-2007
Il·lustracions per a El pis blau. Bernat Oliver. Ed. El Tall
ESTORMIart. Pintura sobre palma. Can Creu d'Inca, Capdepera. Torre de Ses Puntes, Manacor. Claustre de Sant Domingo, Inca. Centre de la Misericòrdia, Palma
2001
2000
1997
Mural Església de Son Servera, Mallorca
Mural Casal de Can Gelabert, Binissalem, Mallorca
Mural. Església San Joan Bautista, Muro, Mallorca
COMISSARIAT D’EXPOSICIONS
2012
DIÀLEGS A SÓLLER. PECES ARQUEOLÒGIQUES I CONTEMPORÀNIES. Can Prunera, Sóller
2010
EL CASTELL DE CAPDEPERA. LA DEFENSA D’UNA ILLA. Exposició permanent. Castell de Capdepera
2000
CAPDEPERA, EL TEMPS DETINGUT. Castell de Capdepera
1998
SA MESQUIDA, EL LLEGAT DE ROMA. Ajuntament de Calvià
ESPAI DE TREBALL
Actualment espai de treball propi
Taller a l’espai Casa Planas durant el 2019
Diversos tallers propis i compartits de 1998 a 2018
Catalina
Garau